Den här veckan hålls Shanghai Auto Motorshow 2023, där ett flertal nya modeller lanseras. RSA är närvarande med representanter från flera länder.

På Shanghai Auto Motorshow premiärvisade JAC bland annat den elektriska modellen JAC EV3 som är baserad på en helt ny elektrisk plattform. JAC EV3 är en rymlig 5-dörrars personbil med tilltalande design, hög markfrigång och lång hjulbas. Interiören är modern och innovativ med bland annat en stor pekskärm, och är designad för att tilltala en yngre målgrupp.

– JAC EV3 är en spännande modell som vi tror kommer passa bra in på den svenska marknaden och den förväntas lanseras i Sverige i början av 2024, säger Petter Nordesjö, VD RSA Sverige.

Elektrisk pickup med fyrhjulsdrift

På mässan presenterade JAC även en helt ny elektrisk pickup. Den nya pickupen kommer med ett stort lastgolv och fyrhjulsdrift som standard, vilket gör den idealisk för både arbete och fritid.

Utvändigt har den ett grovt uttryck med snygga detaljer och levereras som dubbelhytt med fem säten som standard. Bilen har en rymlig kupé, med en interiör som kombinerar funktionalitet, komfort och design. En stor pekskärm ger förare och passagerare tillgång till infotainmentsystemet.

I dagsläget är det inte klart när den elektriska pickupen kommer till Sverige, men Petter Nordesjö uppskattar att den lanseras under 2024.

– Med kombinationen fyrhjulsdrift och eldrift är det här en modell som vi tror kommer möta den svenska marknaden väl. Med ett ökat intresse för elfordon och behovet av att minska utsläppen råder det ingen tvekan om att denna elektriska pickup kommer att bli ett populärt val bland kunder som vill köra en mer miljövänlig bil, säger Petter Nordesjö.


Ny elektrisk plattform

Besökare på mässan kan också se JAC:s helt nya elektriska plattform. Denna nya plattform kommer i två varianter, med möjlighet till både två- och fyrhjulsdrift.
Detta är en flexibel och modulär plattform som gör det möjligt att bygga flera olika typer av elfordon. Den nya plattformen har ett antal innovativa funktioner och teknologier som hjälper till att förbättra körupplevelsen.

JAC räknar med att lansera ytterligare tre modeller på den nya plattformen under en tvåårsperiod, inklusive två nya SUV-ar med fyrhjulsdrift.

Med den nya elplattformen visar JAC att man fortsätter att vara en innovativ och ledande aktör på den ständigt växande marknaden för elbilar.

Idag består det svenska sortimentet av personbilen JAC e-JS4 som lanseras till introduktionspris från 499 900 kr.


JAC Distributörskongress

Med anledning av Shanghai Auto Motorshow höll JAC även en stor distributörskonferens. Distributörer från hela världen samlades och RSA var på plats med representanter från flera länder. Konferensen ägde rum på JAC:s huvudkontor i Anhui-provinsen i Kina, där bland annat presentation av kommande nyheter, framtidsvisioner, fabriksbesök och distributörspresentationer stod på agendan. RSA presenterade också sitt företag och lanseringsplaner för över 400 deltagare.
JAC Motors är en väletablerad aktör på hemmamarknaden, och är nu även fullt engagerad i flera europeiska länder.

Vilka är JAC Motors?

JAC grundades 1964 och tillverkar både personbilar och nyttofordon. JAC är en av världens största tillverkare av elbilar, och säljer över en halv miljon fordon per år (både el- och fossilfordon). Genom åren har företaget etablerat Joint Ventures med stora företag så som Volkswagen och NIO.
Sedan starten har JAC utvecklats från att vara en tillverkare av lastbilar till att bli ett stort teknikföretag som utvecklar personbilar, nyttofordon, motorer och elektriska drivlinor.

Om RSA

RSA är importör för sex bilmärken i totalt tolv länder, och har över 250 återförsäljare. År 2022 nådde företaget en omsättning på över sex miljarder NOK och 11 000 sålda bilar. Som ett privatägt företag med en historia som går tillbaka till 1936 har RSA utvecklat starka varumärken på flera marknader.

Med samarbetet mellan RSA och JAC tar företaget nu ytterligare ett steg in i fordonsindustrins framtid, med implementeringen av det helelektriska utbudet av nuvarande och framtida modeller.

Dessa deltog från RSA:

Frank Dunvold, CEO RSA
Espen Kristoffersen, Commercial director, New energy vehicles RSA
Lars Havre, Sales Manager JAC Norge
Petter Nordesjö, Country Manager RSA Sverige
Christer Stahl, Country Manager RSA Finland
Yaroslav Gural, Country Manager RSA Poland
Michael Kuloge, Country Manager RSA Tyskland