RSA blir importör för JAC, en av världens största tillverkare av elbilar, i Norge, Sverige, Danmark, Estland, Lettland och Litauen. Som traditionell importör kommer RSA att representera JAC på försäljning, service och eftermarknad. Den första modellen är JAC e-JS4 SUV som senare kommer att följas fler spännande elektriska modeller.

JAC är en av de största kinesiska biltillverkarna och producerar både personbilar och kommersiella fordon. Biltillverkaren är även Volkswagens elbilspartner i Kina. JACs elbilar tillverkas på samma löpande band som Volkswagen och säljs på den kinesiska marknaden under varumärket "Sehol". De har också tecknat ett strategiskt samarbetsavtal med NIO och producerar för närvarande alla NIO-bilar på JACs egna högteknologiska och moderna fabriker.

JAC är ett av Kinas största exportföretag och finns i mer än 130 länder. I ett strategiskt samarbete med RSA, står nu Norden och därefter övriga Europa näst på tur.

"RSA har varit i dialog med JAC i mer än fem år för att lägga grunden till för att etablera ett komplett import- och återförsäljarnätverk för bilförsäljning, eftermarknad och reservdelsförsäljning i de nordeuropeiska länderna. Vi är glada att äntligen kunna starta det spännande samarbetet. Fabriken är tydlig i sin satsning på elbilar och vi har stora ambitioner för JAC och deras modeller. Vi är säkra på att det här är början på något stort”, säger RSA Sveriges vd Petter Nordesjö.

JAC har en lång historia inom produktion av både personbilar och kommersiella fordon, och har de senaste åren satsat stort på elektriska drivlinor. JAC var en pionjär inom tillverkning av elektriska fordon redan på 90-talet.

JAC e-JS4 – en elektrisk SUV

Den första modellen ut på marknaden är den helelektriska JAC e-JS4 - en familje-SUV i mellanklass med goda innerutrymmen och ett 66 kW batteri med räckvidd upp till 433-588 km (WLTP blandad/stad). 3-fas laddning, värmepump och appstyrning av klimatanläggning är standard vilket sörjer för god användning i nordiska förhållanden.

E-JS4 har en tuff exteriör med fina linjer medan interiören är rymlig och modern, inklusive en 10,25 " pekskärm. Framsätena i läder är uppvärmda och justerbara i flera led.
Utrustningslistan är omfattande och inkluderar bl a elektriskt panoramatak, 360 graders kamera, Apple CarPlay/Android Auto - för att nämna del av utrustningen.
Priset för e-JS4 hamnar på 529.900kr och de första bilarna förväntas anlända till Sverige under kvartal 1 2023.

"Vi är på god väg att bygga upp ett gediget återförsäljarnätverk för JAC. RSA:s filosofi är att ha hög tillgänglighet genom återförsäljare i de flesta städer i de länder man är verksam i”, säger Rikard Lindström, försäljningschef JAC

Framtida modeller

JAC har under olika varumärken ett antal elektriska modeller på hemmamarknaden som täcker de flesta segment. De första planerade modellerna förutom e-JS4 för JAC i Europa, är småbilen e-JS1 och familjebilen e-J7 Pro.
“JAC är väldigt viktig i vårt internationella arbete. Vi tror att JAC kommer att passa perfekt in i vår produktportfölj, som redan består av eldrivna skåpbilar och personbilar. Dessutom öppnar det upp möjligheter i andra länder med vår nya satsning i Baltikum”, säger Petter Nordesjö.

För mer information, vänligen kontakta:


Rikard Lindström

RSA Sverige

rikard.lindstrom@rsasverige.se

Petter Nordesjö

RSA Sverige

info@rsasverige.se

Om JAC Motors

JAC grundades 1964 och tillverkar både personbilar och kommersiella fordon. JAC är en av världens största tillverkare av elbilar och säljer över en halv miljon fordon per år (både el- och fossilfordon). Under åren har företaget etablerat joint ventures med stora företag som Volkswagen och NIO.

Sedan starten 1964 har JAC utvecklats från att vara en tillverkare av lastbilar till att bli ett stort teknikföretag som utvecklar personbilar, motorer och elektriska drivlinor.

Om RSA

RSA är en nordeuropeisk bilimportör och officiell distributör av JAC i Norge. Sverige, Danmark, Finland, Litauen, Lettland och Estland. Som ett privatägt företag med en historia som går tillbaka till 1936 har RSA utvecklat starka varumärken på flera marknader. I Sverige representeras RSA av dotterbolaget RSA Sverige.

RSA är importör för fem bilmärken i totalt 12 länder och har närmare 250 återförsäljare. I år räknar företaget med en omsättning på mer än 6 miljarder norska kronor och över 10 000 sålda bilar.

Med samarbetet mellan RSA och JAC tar företaget nu ytterligare ett steg in i bilindustrins framtid, med implementeringen av det helelektriska sortimentet av nuvarande och framtida modeller.